Conferinta IRSEA: Modelul economic al Malaieziei

Institutul Roman pentru Studii Euro-Asiatice- IRSEA  a organizat luni, 01.11.2010, o conferinta pentru studentii Facultatii de Management, ASE Bucuresti, avand-o ca invitat de onoare si vorbitor pe Excelenta Sa Datin Paduka Halimah Abdullah, ambasador extraordinar si plenipotentiar al Malaieziei in Romania. Tema a avut drept titlu “Modelul economic malayezian”.

 
Evenimentul a avut loc in conformitate cu proiectul comun pentru 2010 stabilit in baza Acordului de Cooperare dintre ASE si IRSEA. Academia a fost reprezentata de doamna Prof. Univ. Dr. Rodica ZAHARIA de la catedra Relatii Economice Internationale(REI) si titular al cursului pentru masterat “ Management si marketing international”. IRSEA a fost reprezentat de presedintele sau, ambasador George Savuica si membri ai institutului. Au participat cca 80-90 studenti ai cursului de masterat.
 
Prelegerea a fost axata pe o ampla prezentare a profilului economic malaiezian, care a reusit sa aduca Malaiezia pe o pozitie de top in randul economiilor din Asia de Sud-Est, cunoscuta, de asemenea, drept unul dintre “Tigrii Asiatici”.
 
Prin Planurile Economice de lunga durata, Malaiezia s-a dezvoltat de la o economie bazata pe materii prime la una axata pe productie. In prezent, guvernul malaiezian urmareste sa faca saltul catre o economie bazata pe cunoastere. Investitiile directe straine au avut un rol semnificativ.
 
 Doamna ambasador Halimah Abdullah a relevat cateva similaritati intre Romania si Malaiezia si apoi a prezentat, cu argumente convingatoare, solutia de dezvoltare economica a acestui stat asiatic. O atentie deosebita a fost acordata masurilor energice intreprinse de Malaiezia in vederea depasirii crizei din 1997, care a afectat serios poporul malaiezian, precum si popoarele altor cateva tari sud-est asiatice. Actuala criza financiara si economica nu este resimtita in mod deosebit de Malaiezia si nici de celelate tari din regiune.
 
Inaltul oaspete al studentilor de la ASE a prezentat, in context, si atractiile turistice ale Malaieziei si iportanta turismului pentru dezvoltarea unei economii sustenabile.
 
In opinia doamnei ambasador, Romania si Malaiezia isi pot consolida relatiile bilaterale in interesul reciproc al celor doua tari. Prezenta a cca 200 de studenti malaiezieni in universitatile din Romania reprezinta unul dintre cele mai importante domenii de colaborare dintre cele doua tari.
 
 
Pe data de 17 noiembrie a.c., IRSEA va organiza intalnirea, in aceleasi conditii, a E.S. domnul Yoshinobu HIGASHI, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Japoniei in Romania, cu un alt grup de studenti de la ASE.
 
Institutul  Roman de Studii Euro – Asiatice (IRSEA) a fost constituit la 15 mai 2008, si este o asociatie independenta si non-profit, dispunind de statutul de personalitate juridica.
Incepand cu luna martie 2010 IRSEA a devenit membru al European Alliance of Asian Studies, o organizatie umbrela ce reuneste cele mai importante organisme europene care au ca obiect de cercetare continentul asiatic.
 In contexul  procesului de apropiere rapida si multidimensuala intre Europa si Asia, in care si Romania este angajata profund si creator, scopul IRSEA este de a studia teme economice si socio – politice fundamentale, precum evolutiile politice, tendintele demografice in Europa si Asia si efectele lor asupra fluxurilor migratorii, regimurile monetare si finaciare in tarile emergente si efectul de contagiune in situatiile de criza, problema energiei in cele doua regiuni, globalizarea afacerilor, inclusiv a pietei muncii, interculturalitatea, cauzele cresterii economice rapide in Asia si problemele de mediu si poluare.