Participare IRSEA la dezbateri publice

 1. La inceputul lunii ianuarie 2011, presedintele IRSEA, dl ambasador George Savuica, a acordat un interviu de o ora postului de televiziune TVRM , in cadrul emisiunii "TVRM EDUCATIONAL",in legatura cu dezvoltarile din Indonezia de la obtinerea independentei si pana in zilele noastre.Una dintre idei a fost aceea ca actualele progrese economice si consolidarea democratiei instaurate dupa anul 1998 in Indonezia au creat premisele ca aceasta tara sud-est asitica, membru al grupului G 20, cu un rol important in ASEAN si alte structuri ale arhitecturii politice,economice si strategice in Asia de est si sud-est, sa fie in pozitia de a se alatura noilor forte emergente, respectiv, China, India si Brazilia. Interviul a fost luat de catre domnul ambasador Neagu Udroiu, un experimetat analist si observator al evolutiilor ce au loc pe plan international.

2. La 20 ianuarie, 2011, presedintele IRSEA, dl ambasador George Savuica, a fost invitat sa participe la dezbaterea organizata de Academia Romana pe tema fortelor emergente in Asia, avand ca exemplu concret R.P. Chineza si relatiile romano-chineze. Vor urma si alte dezbateri atat pe aceasta tema, cu noi exemplificari, cat si pe alte teme de interes in contextul programului organizat de Academia Romana privind dezvoltarile in perspectiva.
In scurta sa interventie, presedintele IRSEA, a salutat initiativa Academiei Romane si a intarit aprecierile sustinute de autorii prezentarilor speciale in legatura cu viitorul progresului RP Chineze, ca o noua forta emergenta, precum si cu necesitatea consolidarii raporturilor romano - chineze. Ca element nou, presedintele IRSEA a subliniat ideea potrivt careia intrega Asie este o forta emergenta, relevand rolul ASEAN, al ASEAN Community,care se va realiza pana in 2015, al forumului East Asia Summit, avand ca promotor Japonia, si a altor initiative in acelasi registru venite din partea Republicii Coreea si Australiei. Avand in vedere ca generatiile se schimba, ca liderii se schimba, in raporturile bilaterale,inclusiv cu RP Chineza, traditionalismul isi pierde din importanta si, in viitor, daca nu este sustinut, nu va mai fi un factor hotarator in deciziile politice bilaterale, mai ales pe dimensiunea economica.