Participarea IRSEA la "ASEAN Community din perspectiva preşedinţiei ASEAN deţinută în anul viitor de către Malaysia în anul 2015"

              În baza acordului existent între Academia de Studii Economice şi Institutul  Român de Studii Euro - Asiatice - IRSEA, la 20 noiembrie 2014, Excelenţa Sa Dato'Nik Mustafa Kamal bin Nik Ahmad a susţinut o prelegere pentru studenţii si masteranzii Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale pe tema deosebit de interesantă şi de mare actualitate "ASEAN Community din perspectiva preşedinţiei ASEAN deţinută în anul viitor de către Malaysia", care va deveni operativă la finele anului 2015.

ASEAN Community reprezintă vârful eforturilor ASEAN - organizaţie regională din Asia de sud-est, creată în anul 1967, care a reuşit de-a lungul anilor să atragă atenţia tuturor jucătorilor mondiali. Conform analizelor efectuate pe diferite meridiane globale, Asia reprezintă atracţia secolului 21, iar ASEAN Community este cel mai bun şi cel mai interesant proiect pe care aceste ţări au reuşit să îl ofere întregii lumi contemporane în speranţa dezvoltării unei regiuni paşnice şi prospere. România a fost prima şi singura ţară din zona sa geografică şi politică care a recunoscut ASEAN drept o organizaţie economică regională de perspectivă şi nu o continuare a SEATO, asa cum, iniţial,  s-au pronunţat alte state.

Evenimentul a fost deschis de dl. prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv, prorector al ASE, dl.prof. univ.dr. Dumitru Miron, decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale şi ambasador (p) Gheorghe Savuică, preşedintele Institututlui Român de Studii Euro-Asiatice - IRSEA.

În Aula ASE, în prezenţa ambasadorilor Indoneziei şi Vietnamului, ţări deosebit de importante în ASEAN, al Republicii Coreea, ţară aflată într-un dialog strategic cu ASEAN, precum şi a mai multor diplomaţi cu rang superior din Malaysia, Indonezia, Iran şi Arabia Saudită, a profesorilor şi a cadrelor de conducere ale ASE şi a peste 100 de studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale, Excelenţa Sa Dato' Nik Mustafa Kamal bin Nik Ahmad, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Malaysiei la Bucureşti a prezentat o prelegere deosebit de atractivă şi plină de substanţă pe tema ASEAN Community şi strategia ţării sale în contextul operaţionalizării proiectului din poziţia de preşedinte al ASEAN pentru anul 2015.

Studenţii au adresat înaltului oaspete numeroase întrebari la care au obţinut răspunsuri din sursă la prima mana.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul şi implicarea profesională a  doamnelor profesoare Rodica Zaharia si Anca Ilie.

La încheierea acţinuii, preşedintele IRSEA, ambasador(p) Gheorghe Savuică a conferit E.S. ambasador Dato' Nik Mustafa Kamal bin Nik Ahmad Certificatul IRSEA privind susţinerea prelegerii, precum şi un cadou semnificativ redând imagini din Moldova şi Iasi, unde studiază cca 200 de studenţi malayezieni.